Vorm

Als een componist of muzikant muziek schrijft, gebruikt hij al deze muzikale middelen: ritme, tempo, toon, dynamiek en klankleur. Daarnaast hebben de muziekstukken vaak een vaste structuur of vorm.

In de klassieke muziek wordt vaak de vorm ‘sonate’ of ‘symfonie’ gebruikt.

Het verschil tussen een sonate en een symfonie, is dat een sonate voor solo (individuele, losse) instrumenten is en een symfonie voor orkesten (veel instrumenten bij elkaar).

Een sonate is een klassiek muziekstuk dat uit meerdere delen bestaat. Het eerste en laatste deel van een sonate zijn over het algemeen snel. De middelste delen zijn vaak langzamer en ook wat droeviger dan het eerste deel. Het vierde deel is vaak een dans.

De vorm die in de Jazzmuziek vaak wordt gebruikt, is akkoordenschema’s.

In de Popmuziek is er weer een andere vorm. Popsongs bestaan meestal uit meerdere coupletten met ongeveer steeds dezelfde melodie, maar steeds een andere tekst. Die coupletten worden afgewisseld met een refrein welke wordt herhaald. Soms begint het nummer met een intro (begin) en eindigt met een outro (einde). Vaak is er ook een bridge. Dat is een eenmalig tussenstuk die eigenlijk een ‘brug’ vormt tussen het couplet en het refrein. Een klassieke popsong heeft meestal deze volgorde:

Couplet-refrein-couplet-refrein-bridge-refrein.

Justin Bieber

Grote popsterren zoals Michael Jackson, Madonna, Lady Gaga of Justin Bieber hebben heel veel hits gescoord met deze muziekvorm.