Jazz

De ‘Jazz’ muziek ontstaat rond 1900 in New Orleans in de Verenigde Staten. Het is ontstaan uit een mix van culturen. De generaties na de ‘slaventijd’ in West-Afrika lieten hun muziekstijl horen aan de mensen uit Europa en Mexico. En andersom ook. Zo ontstond er een mix van verschillende muziekstijlen van deze mensen. Heel lang werd Jazz als muziekstijl gewoon op straat gespeeld of in pubs. Jazzbands bestaan vooral uit blazers, piano, contrabast en drums.

In de Jazzmuziek maken de muzikanten en zangers veel gebruik van ‘improvisatie’. Dat betekent, dat ze ook veel eigen fantasie in de muziek of zang gebruiken. Er is wel geschreven jazzmuziek, maar de uitvoering klinkt elke keer weer anders. De muzikanten en zangers laten zich vaak leiden door de sfeer of emotie bij hunzelf of bij het publiek. Jazzmuziek heeft geen speciaal ritme of speciale toonladders. De verschillende muzikanten in een Jazzband kunnen dus improviseren en de andere muzikanten gaan dit dan volgen of begeleiden. Ze proberen dus van alles uit qua muziek spelen en de andere bandleden proberen dat ook. Het is soms wel lastig en ook een kunst om het allemaal bij elkaar goed te laten klinken.

Eigenlijk is de Jazzmuziek dus een hele ‘vrije’ vorm van muziek maken. Alles mag en kan; de muzikanten laten echt hun fantasie los op het muziekspelen. Omdat een Jazz muziekstuk elke keer weer anders uitgevoerd wordt, kan je er bijna niet op meezingen of meedansen. Daarom is Jazz ook echte ‘luistermuziek’.

Een aantal bekende Jazz zangers/muzikanten waren: Louis Armstrong, Miles Davis en Ella Fitzgerald.