Tempo

Hoe snel de muziek gespeeld wordt, heet het tempo. Vaak wordt dat dan aangegeven in cijfers. Dit kan bijvoorbeeld 120 bpm zijn. Bpm staat voor ‘Beats Per Minute’, dus Slagen Per Minuut. Eigenlijk zijn er twee manieren waarop we het tempo kunnen aangeven bij de muziek.

De eerste manier is met het behulp van een woord dat omschrijft hoe snel je moet spelen, zoals bijvoorbeeld “vlug” of “langzaam”. Allen wordt hier niet een Nederlands woord voor gebruikt, maar bijna altijd Italiaanse woorden, die ook nog over de hele wereld hetzelfde zijn.

De tweede manier is het aangeven hoeveel tellen er in een minuut gespeeld moet worden.  Als we bijvoorbeeld 60 tellen per minuut gaan spelen, dan is elke tel precies in een seconde. Er zijn hulpmiddelen om het tempo precies aan te geven. Een voorbeeld van zo’n hulpmiddel noemen we een metronoom (zie afbeelding).  Een metronoom kan worden gebruikt om een vast tempo aan te houden. Als je bijvoorbeeld gitaar bespeeld en je op een bepaalde noot een akkoord moet spelen, kan een metronoom je helpen om het ritme vast te houden.

Bij een muziekstuk kan dus het tempo op twee verschillende manieren kunnen worden aangegeven. Je kan een van beide gebruiken, maar je kan ze ook allebei gebruiken.