Muziekinstrumenten

Er zijn ontzettend veel muziekinstrumenten. Je hebt ze in alle soorten en maten. Maar een ding kunnen ze allemaal: ze maken geluid. muziekinstrumenten zijn instrumenten waar muziek uitkomt. Slaginstrumenten zoals een drumstel heeft vaak maar een ritme, maar snaarinstrumenten zoals een viool, heeft veel meer ritme. Het oudste muziekinstrument van de wereld is de stem.

Snaarinstrumenten

Snaarinstrumenten zijn alle instrumenten met snaren. Je kan ze verdelen onder strijkinstrumenten en tokkelinstrumenten. Verschillende snaarinstrumenten zijn: viool, cello, verschillende soorten gitaren en harp.

Voor de strijkinstrumenten moet je een strijkstok hebben om te spelen. Een strijkstok is gemaakt van hout een paardenhaar. Vroeger werd het met verschillende soorten hout gedaan en nu worden de meeste cello’s en violen ook nog gemaakt van hout. Maar tegenwoordig zijn er ook violen die gemaakt zijn van kunststof. Die violen kom je alleen niet in een orkest tegen, maar bijvoorbeeld wordt het wel gebruikt om popmuziek of jazz op te spelen.

Om een tokkelinstrument te bespelen, zoals een gitaar, heb je eigenlijk alleen je vingers nodig om het te bespelen en soms is er als hulpmiddel ook wel een plectrum bij.  Een plectrum is een klein plaatje van kunststof in een vorm van een driehoek, waarmee je over de snaren kan tokkelen.

Slaginstrumenten

Slaginstrumenten zijn instrumenten die je kan spelen door erop te slaan. Om een voorbeeld te noemen; trommels zijn dus slaginstrumenten. Wat bijzonder is aan slaginstrumenten, is dat je maar één toon kan spelen. Je kan er hard of zacht op slaan, maar niet hoog of laag. Er zijn wel uitzonderingen. Op de Xylofoon en de Marimba, kan je meerdere tonen op spelen. Een ander woord voor slaginstrumenten is percussie.

Blaasinstrumenten

Blaasinstrumenten zijn alle instrumenten waarop je moet blazen om er geluid uit te krijgen. Je kan ze verdelen in houten blaasinstrumenten (houtblazers) en de koperen blaasinstrumenten (koperblazers). 

Een paar voorbeelden van houtblazers zijn: saxofoon, fluit en klarinet. Voorbeelden van koperblazers zijn: trompet, trombone, tuba en de hoorn.

Raar genoeg hoort een dwarsfluit en bij houtblazers, terwijl een dwarsfluit helemaal niet van hout is gemaakt.  Dat is zo omdat vroeger fluiten wel van hout waren gemaakt. Tegenwoordig is dat anders. De dwarsfluit is nu van metaal gemaakt en soms zit er ook nog een goud of zilver laagje overheen. Een verschil tussen houtblazers en koperblazers is dat er bij houtblazers kleppen zitten en bij koperblazers een ventielen zitten.

Toetsinstrumenten

Een toetsinstrument wordt bespeeld met een toetsenbord of een klavier. Een klavier is een rij toetsen, een toetsenbord dus. Een orgel heeft meerdere klavieren, een piano bijvoorbeeld maar één. Verschillende toetsinstrumenten zijn: piano, orgel en accordeon.