Dance

De uitgebreide term van ‘Dance’ is Electronic Dance Music (EDM). Dance is een verzamelnaam voor elektronische dansmuziek. Deze muziekstijl kwam voor het eerst voor in de jaren zeventig.

Deze muziek wordt dus door een computer gemaakt. De computer maakt een mix van verschillende soorten dansmuziek en andere muziekstijlen. Hierdoor ontstaat er weer een nieuwe muziekstijl. Bekende vormen van Dance zijn bijvoorbeeld House, Techno en Trance.

House ontstaat in de jaren tachtig ik Chicago (Verenigde Staten). DJ Frankie Knuckles maakt dan een mix van zijn nieuwste platen. En hij doet dat in ‘The Warehouse’. Zo is de naam ‘house’ ontstaan. Door de mix van verschillende platen ontstaat een nieuw geluid. Vaak zit er in house muziek een zware basdrum; we noemen dat in het Engels ook wel ‘beat’. Het is een continue harde slag in de muziek. Dit wordt door de computer gestuurd. Ook wordt house in een strakke maat gedraaid.

Techno ontstaat in de jaren negentig in de Verenigde Staten. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor nog veel meer verschillende elektronische muziekstijlen. Techno lijkt op House, maar heeft veel minder ritme. Ook is Techno wat monotoner dan House. Dat betekent, dat het maar één vorm heeft. Techno is dus eentoniger dan House.

Trance is een vorm van Dance waarin het vooral gaat om de melodie en de opbouw van de muziek. Ook is het kenmerkend, dat de muziek zo opgebouwd wordt, dat je in een soort van ‘trance’ komt. Dat is het idee/gevoel, dat je in een ‘andere wereld’ zit met je gedachten en gevoel. Een trance plaat begint vaak met een eenvoudige beat. Na verloop van tijd komt er steeds meer drum en melodie bij. In het midden van de plaat is er vaak een ‘break’; dat betekent rust. En dan werkt de muziek vaak toe naar een hoogtepunt, een climax. Het aantal beats per minuut ligt vaak tussen de 125 en 150 en de melodie wordt vaak herhaald.

Armin van Buuren

De personen die de verschillende muziekplaten mixen en afspelen heten Disc Jockeys (Dj’s). Bekende Nederlandse Dj’s zijn: Tiësto, Armin van Buuren, Martin Garrix, Hardwell en Afro jack.