Rock

Rond de jaren 50 is rockmuziek ontstaan in het zuiden van de Verenigde Staten. Rock muziek bestaat vooral uit de elektrische gitaar, basgitaar en drums. Soms wordt het aangevuld met zang of andere instrumenten zoals een keyboard. Rock is een algemene term voor alle popmuziek die in het verlengde ligt van de oorspronkelijke rock- ‘n-roll. Het is stoere muziek die vaak een beetje ‘opstandig’ klinkt. Vooral de elektrische gitaar en de drums zijn belangrijke instrumenten bij Rock muziek.  Deze muziek wordt elektrisch versterkt. Rockmuziek maakt bijna alleen gebruik van de vierkwartsmaat, waarbij de drummer op de tweede en vierde tel slaat. Een Rock band heeft vaak een ‘leadzanger’, dat is de  hoofdzanger die de muziek en zang leidt.

Er is één muzieksoort die heel erg belangrijk was voor het ontstaan van de Rock muziek en dat is de Blues. De slaven in Amerika maakten de blues uit werkliedjes en liedjes over God. 
De blues heeft een akkoordenschema dat bestaat uit twaalf 4- kwartsmaten. Het bestaat vaak uit vragen en antwoorden en belangrijk zijn ook de blue notes. Dat zijn tonen die niet in onze toonladders bestaan en die je kunt maken met instrumenten zoals de gitaar en saxofoon. Bluesinstrumenten zijn de gitaar, de basgitaar de mondharmonica en de piano.

Later is de stroming ‘Rythem and Blues’ (R&B) hier uit ontstaan en ook vanuit de gospel liederen; vooral gezongen/gemaakt door donkere mensen. In het begin werd R&B ook wel ‘race’ (ras)  muziek genoemd,  maar dat werd na een paar jaar veranderd in de huidige naam, omdat het een beetje een racistische term was. In de jaren ’60 werd de zangstem steeds belangrijker in R&B; toen werd ook wel de term ‘soul’ gebruikt. In diezelfde tijd ontstond ook de muziekvorm ‘funk’. Je zou kunnen zeggen dat dit een ‘Jazz vorm’ is van R&B. Maar dan heeft funk een ingewikkelder ritme en je kunt er erg goed op dansen.

Rock muziek lijkt op Pop muziek, is qua muziekstijl krachtiger. Pop muziek is eigenlijk een verzamelnaam voor alle muziek die in de jaren ’60 in de mode is gekomen. Dus eigenlijk de muziek die de grootste groep mensen aansprak.  Het woord Pop komt van het woord ‘populair’;  muziek wat geliefd was/is bij het volk. Tegenwoordig wordt muziek als Pop beschouwd als het voldoet aan de volgende kenmerken:

1. solozanger of –zangeres of een groep jongens of meisjes (of gemengd) van rond de vijf leden)
2. bij de muziek wordt niet alleen gezongen maar ook gedanst
3. de muziek is gemaakt met behulp van elektronische middelen (bv.  van synthesizer e.d.)
4. de muziek is homofoon; dat betekent dat er één leidende stem is die de melodie speelt/zingt en andere stemmen/instrumenten spelen daaromheen bv. de tweede of derde stem.

Een aantal muziekvormen die onder de Rock vallen zijn: punk, hardrock, heavy metal en grunge. Voor nu voert het te ver om al deze muziekstijlen uit te leggen. Hiervoor verwijs ik naar de volgende link:

https://www.scholieren.com/verslag/spreekbeurt-muziek-geschiedenis-van-rock

In de jaren 60 wordt Rockmuziek heel erg populair, doordat veel bands Rock beginnen te gebruiken.

Bekende muzikanten de jaren ’60 en daarna waren: Chuck Berry, Little Richard en nog later mensen als Buddy Holly en Elvis Presley.

Bepaalde vormen van blues en later rock n roll kwamen over naar Engeland. In 1958 was een liedje van Cliff Richard and The Drifters (later Cliff Richard and The Shadows) het eerste Engelse rock n roll nummer. Dit nummer was het eerste British Rock. De band had heel veel invloed en zij kwamen met de volgende muziekinstrumenten bij elkaar 2 gitaren, 1 bas en een drumstel. Ook kwamen ze met de lead gitaar en met de elektrische basgitaar. Net zoals alle latere rockbands.

Hierna kwamen er nog veel andere Engelse bands, The Beatles, The Rolling Stones, The Who en The Kinks.