Muziekstijlen

Al eeuwenlang maakt men muziek in allerlei vormen. Zo heb je rapmuziek dat best snel is, maar ook klassieke muziek wat over het algemeen iets rustiger is, en wat muziek is waardoor je je misschien beter kan concentreren bijvoorbeeld. Dat hebben de mensen ‘muziekstijlen’ genoemd.

Door de eeuwen heen zijn er steeds meer muziekstijlen ontstaan, tot op de dag van vandaag worden er nieuwe stijlen ‘ontdekt’. Zo was er eerst alleen maar rustige en wat oudere muziek, maar nu is er bijvoorbeeld ook rock ’n roll. Mensen voelen zich tot verschillende muziekstijlen aangetrokken. De ene vindt jazzmuziek leuk, en de ander geniet van harde housemuziek.

De stijlen hebben elkaar ook beïnvloed. De stijlen ontwikkelden zich, waardoor uiteindelijk nieuwe stijlen konden ontstaan. Met steeds meer verschillende en unieke kenmerken zijn er zo veel stijlen en genres ontstaan in de muziek.

Elke soort stijl is gekoppeld aan een periode. Zo zit in klassieke muziek vaak romantiek verwerkt, want dat komt uit de tijd van de Gouden eeuw. Deze muziek wordt ook vaak bij orkesten wordt gebruikt. En zo is housemuziek vooral van de 20ste eeuw, wat onder andere de jongeren leuk vinden om naar te luisteren, bijvoorbeeld bij een festival.

Bij elke soort stijl muziek heb je een ander soort ritme en toonhoogte. Dit bepaalt onder andere hoe snel het liedje is en wat de tekst van het liedje is. Een ander woord voor muziekstijlen wordt ook wel muziekgenres genoemd.

Je kan muziek dus op heel veel verschillende manieren indelen, want iedere stijl heeft weer zijn unieke kenmerken.