Urban

Urban, ook wel ‘stedelijk’ genoemd, is rond 2000 ontstaan in de grote steden van de Verenigde Staten. Het is meer dan een muziekstijl; het is eigenlijk een cultuur. Populaire muziek zoals hiphop en rap vormen samen deze muziekstijl. Het waren vooral jongens van grote steden uit Afro-Amerika die deze muziek zongen en speelden. Nu is dat anders. Door het succes van Urban in de Verenigde Staten is het uitgegroeid tot iets heel groots. Er zitten veel verschillende stijlen in. Maar als we naar vroeger kijken, was het dus maar een één stijl. Onder de muziekstijl Urban vallen tegenwoordig ook hiphop, rap en R&B (Rythem and Blues), wat tegenwoordig staat voor moderne zwarte popmuziek.

Hiphop: dit is eigenlijk meer dan alleen een muziekstijl; het was ook een jongerenbeweging in de arme wijken van New York waar vooral Afro-Amerikanen woonden en Latino’s. Hiphoppers willen door hun muziek en dans een boodschap over brengen. Vaak gaat dit over hun problemen en zit hier een klacht in tegen de samenleving. Op deze manier kon deze gekleurde arme bevolking van de Verenigde Staten voor zichzelf opkomen en laten horen/zien wie zij waren. Bij de hiphopcultuur hoort eigenlijk ook breakdancen, graffiti en de Dj.

Rap: rappen is het vertellen van een verhaal op het ritme van de muziek. Rappen is al een hele oude traditie. Vroeger, toen er nog geen kranten, telefoons en computers waren, reisden boodschappers rond om het nieuws te vertellen. Om de verhalen beter te onthouden, zetten de boodschappers ze op rijm. Een onderdeel van rappen dat altijd terug komt is ‘dissen’. Je uit dan openlijk door middel van je rap in het publiek dat je geen respect hebt voor hen of iets anders. In het Engels heet dat ‘disrespect’ en daar zit het woord ‘dis’ in; vandaar de term ‘dissen’. Bekende Nederlands rappers zijn bijvoorbeeld Lil Kleine en Ronnie Flex. Wereldwijd is vooral rapper Eminem erg bekend.

Rythem en Blues: hierover heb ik al verteld in de paragraaf ‘Rock’.